KunstwerkInstrumentActiviteitenNieuws

Bernard Heesen

Het geluid van kristal

De Zingende Toren is ontworpen door glaskunstenaar en architect Bernard Heesen. Het geluid van regen op het glas in zijn atelier bracht hem op de gedachte om ook een muziekinstrument van glas in deze toren te maken. Het omvat vijftig zuiver gestemde klokken en vijftig ‘wilde’ klokken met rare, ongestemde en onberekenbare geluiden. Het is waarschijnlijk niet het eerste glazen carillon ter wereld: tsaar Peter de Grote had in zijn tuin een door water aangedreven glazen klokkenspel. Maar op dit moment – voor zover we weten - wel het enige volledig gestemde en bespeelbare kristallen carillon ter wereld.

 

Alledaagse voorwerpen en oude encyclopedieën        

Bernard Heesen (Leerdam, 1958) werd oorspronkelijk opgeleid als architect en werkt nu zo’n 25 jaar met glas. Binnen de wereld van de glaskunst wordt hij wel beschouwd als een anarchist. Hij onderzoekt de eigenschappen van glas door de grenzen op te zoeken van wat er technisch mogelijk is. De eerste jaren werkte Heesen bij het glasblazen niet met een voorbedacht ontwerp, maar liet hij zich leiden door het grillige karakter van vloeibaar glas. Alledaagse voorwerpen zoals bekers, glazen en schalen spelen een belangrijke rol in zijn werk. De laatste jaren haalt hij zijn inspiratie uit gravures van oude encyclopedieën.

 

Opdrachten en collecties

Heesens werk is de laatste jaren tentoongesteld in onder meer  het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Frans Hals Museum in Haarlem en Marres in Maastricht. Eerder maakte hij werk in opdracht voor de Trêves zaal in Den Haag. Zijn glaswerk is opgenomen in collecties van onder meer Museum Boijmans Van Beuningen, Stedelijk Museum Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Frans Hals museum, Rijksmuseum Twenthe en het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. In samenwerking met dichter Arjen Duinker bracht hij de eerste twee delen uit van een encyclopaedie: De wereld van Bernard Heesen, van aandacht tot zwelgen.

 

Meer informatie over het werk van Bernard Heesen is te vinden op www.oudehorn.com en op http://homepage.mac.com/deoudehorn/bernard+heesen.html.


Bernard Heesen (foto: Jacqueline Koster)
Bernard Heesen (foto: Jacqueline Koster)

Gouden gewrochten (foto: Maarten Laupman)
Gouden gewrochten (foto: Maarten Laupman)

Arabesk-man (foto: Bernard Heesen)
Arabesk-man (foto: Bernard Heesen)